Groene Wandeling Gent


In 2014 wandelden we op drie dagen tijd de Groene Wandeling/Promenade Verte rond Brussel, goed voor zo’n 60 km. Het concept is even simpel als geniaal, de zeven etappes starten en eindigen telkens aan een bus- of metrohalte. Op die manier kunnen de etappes gemakkelijk elk afzonderlijk gewandeld worden. Je neemt gewoon het openbaar vervoer tot aan het vertrekpunt en keert op het einde via een andere bus of tram terug naar huis.

Al snel besloten we dat we ook voor Gent een dergelijke wandeling zouden uitstippelen. Het heeft even geduurd maar uiteindelijk is ze er toch gekomen: onze Gentse Groene Wandeling. Gespreid over 4 etappes leidt de route je doorheen wijken en velden, langs parken en watertjes, via bekende en minder bekende plekjes rondom Gent. Hieronder vind je alle details om je op weg te helpen. Veel plezier!

Deze etappe van 11 km vertrekt vanaf de Gentbruggebrug (01), die goed bereikbaar is via de frequent rijdende bus 3. De wandeling begint met een kleine omweg doorheen het Arbedpark en leidt dan via het kerkhof (02, 03) van Gentbrugge naar de Gentbrugse Meersen. Je wandelt langs het sportveld van de Gent Knights Baseball en Softball club (07) en passeert voorbij het Geboortebos (11) en het Vredesmonument (14). Vervolgens wandel je doorheen de dreef aan het kasteel Coninxdonck (15) en wat verderop steek je de viaduct onderdoor. Vandaar loopt de wandeling verder via het Frans Tochpark (17), Park de Pélichy en Park De Vijvers (21). Op het einde loop je opnieuw onder de E17 door tot aan de tramhalte aan Moscouviaduct (tram 4).

Deze etappe van 8.5 km vertrekt aan de tramhalte aan Moscouviaduct. De wandeling begint met het kruisen van twee spoorwegen via de voetgangerstunnels (22, 23). Vervolgens loop je via de Heidestraat naar het wijkpark De Porre (24, 25). Je steekt via de Peter Benoitlaan opnieuw enkele sporen over, ditmaal via een voetgangersbrug (26). Al wandelend doorheen enkele wijken kom je via het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (28) in het Liedermeerspark terecht. Aan de jachthaven van Merelbeke ga je de trappen naar omhoog (33) om even langs de parallelweg met de R4 te wandelen. Aan de rotonde aan de Ghelamco-arena volg je de Grietgrachtwegel (36). Via een klein pad (37) tussen de Coca Cola fabriek en de E17 kom je terecht aan de Leebeek (41, 42). Vervolgens wandel je doorheen de wijk Nieuw Gent, via de De Pintelaan (44) en de Galglaan naar het Miljoenenkwartier. Deze etappe eindigt aan het Sint-Pietersstation vanwaar er verschillende bussen en trams vertrekken.

Deze etappe van 8.5 km begint aan het Sint-Pietersstation. Nadat je onder het Virginie Lovelinggebouw (52) van de Vlaamse Overheid bent gewandeld neem je de tunnel onder de spoorweg naar links. Via het wandel-/fietspad (53) kom je in het natuurpark Overmeers terecht. Vervolgens wandel je doorheen een wijk tot aan de Snepkaai. Via de voetgangersbrug (55) langs de spoorweg kom je op de Sneppenbrugstraat. Blijf een hele tijd langsheen de spoorweg wandelen. Eventueel kan je onderweg afslaan naar de Blaarmeersen om daar een korte bijkomende lus (1.2 km) te wandelen. Aan het begin van de Pontstraat dien je via een klein pad (58) langs een veld te stappen om op die manier onder de spoorweg te komen (62). Wandel verder langs een mooi pad (64) richting de oude abdij van Drongen. Wandel vervolgens via de Veerstraat (68) naar de brug over de Ringvaart. Eens overgestoken dien je onder de brug door te wandelen, waarna je in de Bourgoyen terecht komt. Wandel via de Bunderweg het domein door en loop dan doorheen een wijk tot aan de Brugsesteenweg. Vandaar kan je bus 3 nemen naar het centrum.

Deze etappe van 10 of 11.5 km begint aan de Brugsesteenweg, die vlot bereikbaar is via de frequent rijdende bus 3. Wandel langsheen het Fluweelpark en steek de Brugse Vaart over (73). Je kan kiezen of je langs de Westerbegraafplaats wandelt of erdoor (600 m extra, controleer de openingsuren). Blijf het wandelpad langs de groene as volgen tot aan het voetbalveld (77) aan het Dracunaplein. Steek er de spoorweg over (78) en wandel langs de Buitensingel tot aan de Wiedauwkaai. Wandel de spoorwegbrug (79) over via het wandelpad en vervolg je weg richting het Houtdok (81). Wandel vervolgens langsheen de Vliegtuiglaan en de Hogeweg om in de volkstuintjes Slotenkouter (82) terecht te komen. Steek verderop Campo Santo door en loop doorheen een wijk naar de Rozebroeken. Je hebt nu 8 km gewandeld. Hier kan je ofwel via het Sint-Baafskouterpark richting de Schelde wandelen (2 km) of een alternatieve route van 3.5 km kiezen. Deze leidt je doorheen het Groot Begijnhof Sint-Elisabeth via het Banierpark en Bijgaardepark naar de Schelde en het Arbedpark. Beide routes eindigen aan de Gentbruggebrug waar je bus 3 richting het centrum kan nemen.